Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Virus Ebola – smrtí vždy? Kočkodani, šimpanzi, Marburg 

 |  5. 7. 1995
 |  Vesmír 74, 416, 1995/7

Současný zájem o epidemii viróz Ebola (podle řeky Ebola v Zairu) samozřejmě vnuká otázku, zda může přijít k nám do Evropy. Odpověď je jednoduchá: už se tak stalo. Roku 1967 vypukla mezi laboratorními pracovníky v Marburgu (SRN) epidemie proto, že pracovali s kočkodany dovezenými z oblasti jezera Kyoga v Ugandě. Mezi virózou Ebola a marburgskou epidemií asi není rozdíl. Nyní se dozvídáme (Lancet 345, 1252 a 1271, 1995), že byla identifikována prvá epidemie viróz Ebola u šimpanzů žijících v přírodě. Začali houfně hynout a jedna zooložka, která je pitvala, se nakazila, ale byla zachráněna. Takže virus Ebola není vždy smrtelný (ostatně v tom Marburgu z 31 nakažených zemřelo jen 7). Za druhé: přísná karanténa nemocných a podezřelých šíření nemoci zabrání. Za třetí: když už někdo onemocní, léku není – pomůže jen dokonalá lékařská péče. Za čtvrté: nedovážejme zatím opice z Afriky.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Virologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...