Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

V. STEJSKAL: Moli, červotoči a jiní škůdci materiálů v domácnostech, skladech a chalupách

Nakl. Scriptum, Praha 1994; 52 stran, pérovky a barevné ilustrace autor, M. Kocian a P. Hnát; 48 Kč
 |  5. 7. 1995
 |  Vesmír 74, 404, 1995/7

Praktická příručka nevelkého rozsahu, avšak hutného obsahu a nekonvenčního pojetí se zabývá škůdci textilu, kožešin, dřeva, knih a některých dalších výrobků z papíru. Z dílčího zaměření vyplývá, že jde o první svazek ze zamýšlené řady příruček, které by měly postupně obsáhnout celou problematiku ochrany skladovaného materiálu a potravinářských surovin i produktů. Na rozdíl od stereotypních příruček je látka probrána z nejrůznějších hledisek nově a objevně, převažují však hlediska praktická: jak škůdce poznat a co proti nim podniknout. To ale neznamená, že je zanedbána složka poučná – něco se o problematice škůdců dozvědět. Látka je logicky rozčleněna a uspořádána do přehledných a promyšlených tabulek, které jsou graficky dobře zvýrazněny a často doplněny instruktivními ilustracemi. Forma je popularizační, text psán srozumitelně a zajímavě.

U nejdůležitějších škůdců je zpracována biologie a jsou znázorněny vývojové cykly, takže se může čtenář poučit, jak a jak dlouho se jednotlivé druhy vyvíjejí a ve kterém ročním období či vývojovém stadiu nejvíce škodí. U škůdců dřeva se příručka neomezuje pouze na hmyz, ale všímá si i dřevokazných hub. Cenná je skutečnost, že je alespoň zmíněno a klíčově zpracováno široké spektrum druhů, takže nevzniká obvyklá iluze, že jde o jednoho mola a 2 až 3 brouky, ale je zřejmé, že spektrum škůdců je druhově bohaté a jejich problematika často dosti složitá.

Praktická ochrana vychází ze současných vědeckých poznatků a technických možností a prozrazuje jednak autorovu odbornou úroveň a zkušenost, jednak jeho smysl pro realitu, praktický přístup a využití dostupných možností v domácnostech. Nechybějí upozornění na podmínky úspěchu, popřípadě na různá rizika selhání ochranných opatření.

Příručka je doplněna zdařilými názornými pérovkami a barevným ilustracemi škůdců, podle nichž si lze dobře představit, jak který škůdce vypadá, což bývá v publikacích tohoto zaměření často kamenem úrazu. Také obrazový klíč na několika posledních stranách je instruktivní, prakticky pojatý a promyšleně sestavený, takže poslouží jistě nejméně k základní orientaci v druhovém spektru škůdců, dospělců i larev.

Přestože byla korektuře textové části zřejmě věnována nevšední péče, takže je tato složka téměř bez chyb, vloudilo se několik nepříjemných tiskových chyb do tabulek, kde jsou některé výrazy zkomoleny. Na str. 28 – 29 mají být “rušníci″ namísto “rusníků″ a ″odpuzovač″ namísto “odpudzovače″, a zvláště na str. 31 má být jméno houby “outkovka″ a nikoliv “outlovka″. Jinak jde po všech stránkách o zdařilou, užitečnou a graficky zajímavě řešenou publikaci a můžeme se jen těšit na její další pokračování.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Ivo Novák

RNDr. Ivo Novák, CSc. (*1930) vystudoval zoologii a entomologii na PřF UK v Praze. Zabýval se ochranou rostlin ve Výzkumném ústavu řepařském v Semčicích a ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby (odd. Entomologie) v Praze-Ruzyni. Nyní důchodce. Spolupracuje na výzkumu Lepidopter v CHKO Křivoklátsko.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...