Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Meskal s housenkou

 |  5. 6. 1995
 |  Vesmír 74, 355, 1995/6

Pokud si dnes u nás koupíte mexický alkoholický nápoj "Mezcal Legitimo de Oaxaca" a najdete na dně láhve utopenou housenku, neběžte s ní na hygienickou stanici. To nebyla výrobcem špatně vymytá láhev! Housenka tam patří. A je považována za zvláště velkou pochoutku, která se má sníst po vypití obsahu.

Meskal se vyrábí ze zkvašených částí mexické rostliny agave (především Agave mescal, ale i některých dalších druhů). A v nápoji potopená housenka patří drvopleňovi druhu Comadia redtembacheri (donedávna uváděnému jako Hypopta agavis), který ji užívá jako živnou rostlinu. Housenka je jasně červená a u nás testovaná značka meskalu měla proto název "Gusano Rojo". Na agave ji lze ve vyspělém stavu najít jen v místním dešťovém období mezi červencem a zářím. Tento drvopleň má totiž jen jedno pokolení do roka a na jedné rostlině může být těchto housenek až čtyřicet.

Vložení housenky do nápoje mu dodá osobitou vůni. Housenka v něm však svou živou barvu ztratí a zůstane jen nevýrazně světlá. Housenky jsou mezi domorodci oblíbeny v úpravě i na jiné způsoby, a proto také sbírány. Pokud se jedí zaživa, syrové, jsou silně pálivé, asi jako pepř, ale Mexičané je hlavně přidávají do kukuřičných placek zvaných tacos. Dále je nakládají do soli a po osmi dnech je se solí rozmělní a sůl používají opět pro její zvláštní vůni. Ostatně, podle pravověrných Mexičanů se má před napitím meskalu vložit do úst špetka soli. Tak na to při popíjení meskalu nezapomeňte.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Josef Chalupský

Doc. Josef Chalupský (*12. 3. 1931 — †30. 10. 2019) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Na téže fakultě dlouhodobě působil a přednášel na katedře parazitologie a hydrobiologie. Miloval Japonsko, historii, umění; byl znalcem ex libris a grafiky (podle jeho charakteristického písma vznikl i font Chalupsky CE).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...