Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Oxid dusnatý je také mediátorem denních rytmů

 |  5. 3. 1995
 |  Vesmír 74, 175, 1995/3

Pro NO se nacházejí stále další funkce. Kromě uvolňování stahů svaloviny cév (což je mechanizmus účinku nitroglycerinu při angině pectoris), uvolnění stahů kosterních svalů, uvolnění stahů svalů průdušek při astmatu, a účasti při přenosu vzruchů mezi neurony v mozku (což by mohla být součást mechanizmů vzniku paměti) se nyní (Science 266:1713, 1994) ukazuje, že se NO může podílet i na vzniku denních rytmů, závislých na střídání světla a tmy. Tyto rytmy jsou řízeny suprachiazmatickým jádrem mozku (viz Illnerová, Vesmír 73, 425, 1994/8). Světlo synchronizuje naše rytmy s 24hodinovou periodicitou. Příslušné jádro mozku má schopnost tvořit NO, obsahuje syntázu oxidu dusnatého (NOS). Vlákna nervů z oka tento enzym složitým mechanizmem aktivují a produkce NO v suprachiazmatickém jádře mozku je zřejmě součástí nařizování našich biologických hodin .

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...