Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pošťácká pohádka

(Vesmír 74, 508, 1995/9)
 |  5. 10. 1995
 |  Vesmír 74, 544, 1995/10

[...] Obrázky jsou v Praze již déle než týden, avšak u Dr. Plase na neurochirurgii ve Vojenské nemocnici. Předtím se na chvilku ocitly na poště v Budapešti, potom přišly na rektorát univerzity, odkud je z neznámých důvodů paní z podatelny poslala do vojenské nemocnice. Vše kvůli tomu, že prof. Stelzer napsal nepořádně adresu (Česká Republika i Praha tam však uvedeny byly, takže konání německé pošty je dost nepochopitelné). Poslední velká náhoda na závěr: Dr. Plas nevěděl, co si se zásilkou, kterou otevřel a z níž nebyl moc chytrý, počít. Mezi řečí se o tom zmínil zubařce, u které byl včera kvůli plombě, a paní doktorka Strnadová mu s radostí sdělila, že jsem také její pacient. Takovou kostrbatou cestu pošty z Heidelbergu do Prahy by si soudný spisovatel povídek sotva vymyslel. Začátkem září Vám spolu s Dr. Reischigem tyto obrázky předáme (včetně jeho dalších snímků), abyste posoudil, jestli je použijete alespoň jako barevnou dekoraci některého z dalších čísel.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Jaromír Plášek

Prof. RNDr. Jaromír Plášek, CSc., (*3.4.1950–25.9.2019) vystudoval biofyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Ve Fyzikálním ústavu UK se zabývá biofyzikou buněčných membrán a aplikacemi optických metod v biologickém výzkumu.
Plášek Jaromír

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...