Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vědci v ohrožení

 |  5. 8. 1994
 |  Vesmír 73, 477, 1994/8

Výzkumné laboratoře provádějící pokusy na zvířatech zvyšují každoročně výdaje na ochranu svých objektů v době celosvětové protestní akce proti používání zvířat při vědeckých pokusech – tzv. „Světového týdne osvobození laboratorních zvířat“. Škody při útocích ochránců zvířat, při nichž jsou jednak ničena vybavení laboratoří, jednak vypouštěna laboratorní zvířata z klecí na svobodu, byly v USA vyčísleny od r. 1977 do r. 1993 na 137 milionů dolarů. Loni během tohoto týdne došlo i k několika útokům na domy některých vědeckých představitelů obhajujících používání laboratorních zvířat při výzkumech. Na jejich auta a domy byly sprejem nastříkány nápisy: Vrahu!, Dr. Mengele! apod.

Letos si prý ochránci zvířat vytyčili dva hlavní cíle: zákaz používání laboratorních zvířat při testování kosmetických přípravků a návykových látek a zákaz studií spojených s působením radioaktivního záření (Science264, 235, 1994).

RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Martin Haluzík

Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., (* 1970) vystudoval medicínu na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK se klinicky i vědecky věnuje problematice obezity, diabetu a inzulinové rezistence.
Haluzík Martin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...