Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Taxonomický spor o rajče

 |  5. 8. 1994
 |  Vesmír 73, 475, 1994/8

David Spooner z Wisconsinské univerzity v Madisonu, Gregory Anderson z Connecticutské univerzity ve Storrsu a Robert Jansen z Texaské univerzity v Austinu dospěli k závěru, že rajče by mělo náležet do téhož rodu jako brambor, tj. do rodu Solanum. Zatím se rajče řadí do rodu Lycopersicon.

Zmínění vědci navrhují změnu taxonomického zařazení rajčete na základě analýzy chloroplastové DNA z 21 druhů rodu Solanum, tří druhů rodu Lycopersicon a zástupců dalších tří příbuzných rodů, kterou podporuje i nový pohled na morfologické znaky uvedených dvou druhů kulturních rostlin.

Taxonomické postavení rajčete jedlého (Lycopersicon esculentum) vzhledem k bramboru obecnému (Solanum tuberosum) je již 240 let předmětem sporu. Švédský biolog Carl Linné zařadil r. 1753 oba druhy do rodu Solanum. O rok později však anglický botanik Philip Miller stanovil, že rajče patří do rodu Lycopersicon. Většina botaniků od té doby stranila Millerovi, ačkoliv vždy se jich našlo několik, kteří s ním nesouhlasili. Ať tento vědecký spor dopadne jakkoliv, pro běžné konzumenty zůstanou brambory bramborami a rajčata rajčaty (Chemical and Engineering News, Vol. 71, 1993, No. 11, p. 64).

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Molík

RNDr. Petr Molík (*1949) vystudoval přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Národním informačním středisku se zabývá zpracováním informací z oboru biologie a biotechnologie.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...