Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Rekombinantní bakterie vyrábí indigo z glukózy

 |  5. 8. 1994
 |  Vesmír 73, 477, 1994/8

Burt D. Ensley se spolupracovníky z firmy Amgen (Thousand Oaks, Kalifornie) získal pomocí techniky rekombinantní DNA bakterii, která může přímo syntetizovat indigo z glukózy. Ačkoliv biochemická dráha pro syntézu tohoto významného textilního barviva byla objevena v bakterii Escherichia coli již r. 1983, mikrobiálnímu procesu výroby indiga stálo v cestě několik překážek. Hlavní z nich byla nízká aktivita a krátký poločas inaktivace naftalendioxygenázy, klíčového enzymu v této dráze, a nutnost využívat drahý tryptofan nebo indol jako výchozí substrát.

Ensley a spol. rozsáhle modifikovali E. coli pomocí genového inženýrství, aby zvýšili aktivitu a poločas inaktivace naftalendioxygenázy a umožnili používat jako výchozí substrát levnou glukózu. Aby tato biosyntetická dráha byla konkurenceschopná s používanými komerčními procesy výroby, je nutné další 5 až 10násobné zvýšení bakteriální produkce indiga. Některé dosavadní technologie výroby indiga však využívají nebezpečné chemikálie a produkují toxické vedlejší produkty. Bakteriální fermentace má oproti tomu výhodu ekologické nezávadnosti (Chem. & Eng. News, Vol. 71, 1993, No. 12, p. 18).

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Molík

RNDr. Petr Molík (*1949) vystudoval přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Národním informačním středisku se zabývá zpracováním informací z oboru biologie a biotechnologie.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...