Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nový oxidační katalyzátor a spor mezi firmou Procter a Gamble a holandskou firmou Unilever o prací prostředky

 |  5. 8. 1994
 |  Vesmír 73, 474, 1994/8

Ronald Hage a jeho spolupracovníci z laboratoří firmy Unilever z Holandska a New Jersey popsali novou třídu oxidačních katalyzátorů používaných jako bělidlo v detergentech aplikovaných při nízkých teplotách. Toto ohlášení koinciduje s uvedením dvou pracích prášků (Persil Power a Omo Power) obsahujících pod obchodním názvem Accelerator jeden z těchto katalyzátorů. Procter & Gamble obvinili nový katalyzátor z nadměrného poškozování prádla, firma Unilever se hájí, že prášky byly užívány při příliš vysoké teplotě. Ať už je jádro sporu jakékoliv, jde o průmyslově velmi významnou chemii – praní při nižžší teplotě ušetří energii. Katalyzátor je poměrně složitá sloučenina obsahující mangan a podle sdělení badatelů se neukládá ani na prádle, ani ve škodlivé podobě v životním prostředí. Jeho vývoj nebyl právě nejlevnější: přišel asi na 100 milionů liber sterlingů. Je kryt asi 30 patenty.

Nature 369, str. 511, 609, 637-639, 1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...