Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Příznaky pádu

 |  5. 5. 1994
 |  Vesmír 73, 289, 1994/5

Od nejstarších dob poutaly pozornost jevy, které jako příznaky poukazovaly k jevům jiným, aniž by s nimi byly totožné; asi v tom smyslu, že kouř je příznakem ohně či duha deště. Pozorování nejrůznějších znamení na nebi i na zemi a jejich interpretace byly jedním z hlavních úkolů rozmanitých kněžských kolegií. Spektrum jevů, z nichž se činily závěry o povaze brzké budoucnosti soukromé i státní, či o tom, který postup zvolit, se prostíralo od meteorologických a astronomických fenoménů přes viditelné jevy okolního světa až k jevům skrytým (vnitřnosti obětních zvířat) či nemateriálním (sny). Nejrůznější metody věštění, tak hojné ve všech kulturách, představují v zásadě umělé, „experimentální“ a víceméně izolované vyvolání takového jevu, který by selektivně poukazoval k žádoucímu předmětu šetření. Z tohoto hlediska jsou měřicí přístroje a experimenty dnešní přírodovědy jen speciálním (a jí samou jediným uznávaným za závažný) případem takovýchto aktivit. Od nepaměti se těšily pozornosti zejména příznaky blížících se neštěstí, od černých koček přebíhajících cestu po alarmující symptomy medicínské, podrobně rozváděné už Hippokratem. Ty se často značně liší od případu k případu, počínaje lidskou proměnlivostí ve vztahu k nemocem a jejich krizovým příznakům a konče příznaky společenskými (zpustnutí celých městských čtvrtí a sociální pokles části obyvatelstva na samé dno je příznakem krize v Evropě, ne však v Americe). Heinrich Heine radil hledat znamení budoucnosti národů v kritikou rozpitvaných útrobách díla jejich současných básníků.

Samostatnou kapitolu tvoří příznaky nemocí a znaky živočišných a rostlinných druhů, tvořící jakési ustálené přívlastky kolem nosologických (nosologie – nauka o třídění nemocí) či biologických jednotek, jinak ve své nejvnitřnější podstatě těžko přístupných smyslovému vnímání. Vypracování jejich více či méně reprodukovatelných, trefných a pokud možno krátkých slovních popisů bylo úkolem řady vědeckých generací a zásadní odpor vůči kvalitativním kategoriím vede (snad jako pozdní dítě pythagorejství a číselné mystiky vůbec) ke snaze o jejich vyjádření kvantitativní. Přitom je důležité, že většinou teprve souběh více příznaků umožňuje jistou identifikaci, byť dobře zapracovaný odborník pozná jasan podle kousku listu či myxoedematika podle hlasu v telefonu.

Poznání a interpretace znamení tedy zůstává hlavní pracovní náplní těch, kdo ve společnostech moderního typu funkce původní kněžské kasty nahrazují, i když sledování Geigerova-Müllerova počítače působí méně efektně než ohnivá ruka píšící na zeď MENE TEKEL.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kulturní a sociální antropologie
RUBRIKA: Eseje

O autorovi

Stanislav Komárek

Prof. RNDr. et Dr. rer. nat. Stanislav Komárek, Ph.D., (*1958) vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě UK. Zabývá se dějinami biologie, vztahem mezi přírodou a kulturou a také biologickou estetikou. V nakladatelství Vesmír vyšly jeho knihy Sto esejů o přírodě a společnosti (1995), Dějiny biologického myšlení (1997), Lidská přirozenost (1998), Hlavou dolů (1999) a rovněž dvě publikace týkající se problematiky mimikry: Mimicry, Aposematism and Related Phenomena in Animalis and Plants – Bibliography 1800–1990 (1998), Mimikry, aposematismus a příbuzné jevy (2000). Recenzi jeho poslední knihy Ochlupení bližní: Zvířata v kulturních kontextech (Academia 2011)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...