Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Symbiogeneze a propaganda

 |  5. 3. 1994
 |  Vesmír 73, 174, 1994/3

V říjnovém Vesmíru (Vesmír 72, 593, 1993/10) jsme referovali o recenzi knihy Concepts of Symbiogenesis, kterou napsala L.N. Chachina. V britském časopise Nature z 16. prosince 1993 se objevila další recenze této knihy a  to recenze dosti kritická. Upozorňuje na řadu věcných nedostatků, chyb a chybných interpretací. Navíc obviňuje autorku z nacionalistických závěrů, jako např. „...ruští vědci hráli vedoucí úlohu v rozvoji teorie symbiogeneze, zejména v prvních stadiích.“ Toto přehánění je možné proto, že kniha silně ignoruje neruské biology s výjimkou bioložky Lynn Margulis, jejíž roli přeceňuje. Autor recenze doufá, že jednoho dne bude napsána decentní historie výzkumu původu buněčných organel symbiogenezí. Recenzovaná kniha je příliš zkreslena propagandou.

Nature 366, 641–642, 1993

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...