Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak se stane ze studenta medicíny dobrý lékař?

(Vesmír 72, 264, 1993/5)
 |  5. 3. 1994
 |  Vesmír 73, 124, 1994/3

A přesto se na některých fakultách přijímá (a dokonce prý „s úspěchem“) pouze podle testů, např. takového (poněkud pozměněn, aby se autoři v tom nenašli a neurazili se, ale princip zůstává):

Úkol: Škrtněte, co tam nepatří: kapr, karas, okoun, žralok, velryba.

Kandidát na přijetí škrtne ochotně a s úlevou „velryba“ a je přesvědčen, že získal +5 bodů. Má pravdu, souhlasí to se vzorem!

Okamžitě škrtá s nadšením i žraloka, poněvadž to také není ryba, ale paryba. Chyba lávky! Ztrácí 5 bodů. Proč? Protože v dekodéru to škrtnuto není. Ale adept to zatím neví.

S nemenším nadšením řeší „zadaný úkol“ dále. Co tam ještě nepatří? Okoun je čeleď okounovití, kapr a karas Cyprinidae. Škrtá okouna. Pak kolabuje: škrtnout kapra či karase - různé rody.

Pochopil, že padl do nastražené léčky, vzdává a odchází. Dobře mu tak, jeho inteligence a sebevědomí nestačily na to, aby se vzepřel. Neměl ani komu.

Když přijde zpráva, že nebyl přijat, již ví, jaké chyby se dopustil, měl škrtnout pouze „velryba“, protože toto jediné slovo neobsahuje písmeno „k“, a proto tam nepatří.

IQ je holt IQ!

O autorovi

Oldřich Nečas

Prof. MUDr. Oldřich Nečas, DrSc., (*1925) vystudoval Lékařskou fakultu MU v Brně. V Biologickém ústavu Lékařské fakulty MU se zabývá buněčou a teoretickou biologií.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...