Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ad Anketa Vesmíru 71, 1991/12

 |  5. 3. 1994
 |  Vesmír 73, 124, 1994/3

...Navážu na shrnutí výsledků ankety Vesmíru 71, 1991/12. V oddílu doporučení, o co Vesmír rozšířit, mě upoutala nejvyšší hodnota (54,4 %) u humanitních oborů. Ty jsou mi sice blízké a k obrazu soudobé vědy jistě patří, není mi však příliš jasné, jak je organicky včlenit do linie Vesmíru. Slušně vysoké hodnoty se objevují též u obecných problémů vědy a u filozofie. Snad to napovídá, že by bylo vhodné důsledněji představovat vědu (hlavně tu týkající se vesmíru) jako lidské dílo, tj. s její historií, s články o význačných postavách a činech. Jistě to není ve Vesmíru úplné novum. Vzpomínám si, že tato tematika byla blízká Miloši Rottrovi, Jiřímu Langrovi, nověji též Dr. Erice Pokové. Neúměrně nízký mi připadá počet přímluvců za ekonomii. Tam je jistě co dohánět za celá desetiletí, zřejmá je souvislost s ekologií, a do důrazu na solidní lidské dílo - ve vědomém protikladu k módní vlně honby za rychlým a snadným zbohatnutím - má dost podstatně co říci.

Z vybraných úryvků od respondentů mě upoutalo doporučení věnovat více pozornosti středoškolákům, za což se vřele přimlouvám.

...skoro nikdy jsem nestihl Vesmír přečíst. Proto mě zarazily názory čtenářů na rozsah, zmenšení si přála naprostá menšina.

O autorovi

Václav Frei

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...