Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zázrak, nebo mikrob?

 |  5. 11. 1994
 |  Vesmír 73, 656, 1994/11

Tato otázka se týká události, jež se stala r. 1263 v italském městě Bolsanu. Německý kněz cestující do Říma zakolísal ve své křesťanské víře – začal pochybovat, zda hostie, používané při mši svaté, jsou opravdu tělem Kristovým. Když se však zastavil v Bolsanu, aby zde sloužil mši svatou, jeho pochyby byly rázem rozptýleny při spatření „krve“ prosakující přímo z posvěcených hostií. Jeho víra tak byla upevněna a této události se začalo říkat Bolsanský zázrak, což oficiálně stvrdil i sám papež Urban IV. Vědci však mají na zázraky názor poněkud skeptický, a tak vyslovili hypotézu, že červenavé zbarvení hostií, připomínající krvavé skvrny, bylo způsobeno bakterií Serratia marcescens, která produkuje červený pigment. Tuto hypotézu se letos podařilo potvrdit, neboť zmíněná bakterie je skutečně schopna růst a množit se na hostiích. Nyní chtějí vědci ještě zjistit, zda hostie přivezené z Bolsana nebudou obsahovat deoxyribonukleovou kyselinu v sekvencích typických pro Serratii marcescens. (Science 264, 903, 1994)

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Martin Haluzík

Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., (* 1970) vystudoval medicínu na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK se klinicky i vědecky věnuje problematice obezity, diabetu a inzulinové rezistence.
Haluzík Martin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...