Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Další rozpadlá kometa

 |  5. 11. 1994
 |  Vesmír 73, 653, 1994/11

Rozpad komet je řídká událost. Před nedávným dopadem tělesa Shoemaker-Levy 9 na Jupitera jej astronomové pozorovali naposled roku 1976. Poslední pozorování komety Machholz-2, pojmenované podle kalifornského amatéra Dona Machholze, který tuto kometu objevil letos v létě, ukázalo, že těleso se rozpadlo na nejméně pět fragmentů, největší má v průměru kolem třičtvrtě kilometru. Podle současných výpočtů se v příštích 100 letech žádný z těchto úlomků nepřiblíží Zemi blíže než 11 milionů kilometrů. V diskusi o možných rizicích impaktu asteroidů a fragmentů komet je to však argument pro projekty systematického sledování kosmického prostoru, jakým je např. Spaceguard.

Science 265, 1807, 1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...