Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Skvid na 112 K

 |  5. 10. 1994
 |  Vesmír 73, 594, 1994/10

Materiály typu YBCO (yttrium, barium, měď a kyslík) mohou být supravodivé při teplotách kolem 90 K. Materiály založené na rtuti mohou být supravodivé při teplotách až 135 Kelvinů. A. Gupta, J. Sun a Chang Tsuei sestrojili první skvid (supravodivý kvantový interferenční detektor) operující při teplotě 112 K a založený na supravodičích typu HBCCO (rtuť, barium, kalcium, měď, kyslík). Oba typy těchto kvantových interferenčních zařízení jsou zpravidla provozovány při teplotě tekutého dusíku, tj. 77 K, avšak čím je větší rozdíl mezi provozní teplotou a přechodovou teplotou supravodiče, tím nižší jsou provozní chyby detekce. Cílem vývoje je sestrojit skvid na teplotě nad 150 K, neboť to by umožnilo nahradit kryogenní zařízení elektronickým, což by mělo řadu výhod a bylo by to levnější.

Skvid je vysoce citlivý detektor magnetického pole užívaný ke studiu kdečeho: od srdečních arytmií a magnetického pole mozku po detekci gravitačních vln (blíže viz např. Vesmír 62, 269–272, 1983).

Science 265, 1075–1077, 1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...