Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Anafylaktický šok u IgE-deficientních myší

 |  5. 10. 1994
 |  Vesmír 73, 594, 1994/10

Masivní uvolnění imunoglobulinu E při střetu s antigenem se dosud pokládá za klíčový stimul reakcí přecitlivělosti, které mohou vést až k anafylaktickému šoku (protiobrannému šoku, imunitě „naruby“). Skupina Hanse C. Oettgena zkonstruovala myš, která netvoří IgE, ale jen ostatní imunoglobuliny. Když byly tyto myši vystaveny vhodnému antigenu, rozvíjel se u nich stav typický pro anafylaktický šok – tachykardie, dechová nedostatečnost – stejně jako u divokých myších kmenů s normální tvorbou IgE. Přecitlivělost je velmi komplikovaný děj, nicméně se takto ukázalo, že u myší existuje možnost jeho aktivace i jinou cestou než prostřednictvím IgE.

Nature 370, 367,1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...