Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Porok dvacetikoruny české

Svatý Václave, vévodo české země, kněže náš,
 |  5. 1. 1994
 |  Vesmír 73, 43, 1994/1

Svatováclavský chorál byl v 2. pol. 14. st. jakousi národní hymnou. Svatováclavská koruna se stala symbolem zemí Koruny české. Král Karel IV. dal jméno Václav dokonce dvěma svým synům. Svatý Václav se stal mimo jiné i symbolickým ochráncem pražské univerzity, jak to ukazuje obraz na jejím pečetidle. (Před stojící postavou knížete Václava tu klečí český a římský král Karel a odevzdává do jeho rukou zakládací listinu).

Snad je dobře, že se průměrný občan České republiky netěší tak dobrému zraku, aby na nové české dvacetikoruně rozeznal kromě koně a směrodatné cifry i další podrobnosti. Přesto však nelze popřít, že za zvířetem je napsáno „Svatý Václave nedej“ a před jeho hrudí to pokračuje „zahynout nám i budoucím“.

Lidsky pochopitelných vysvětlení lze vymyslet libovolně mnoho:

Třeba tvůrce textu nad naším národem už už lámal hůl (dej zahynout nám i budoucím), ale potom se nad námi slitoval a - jsa rozrušen - změnil omylem pouze část textu.

Podnět k chybnému užití i místo ni (ani) v záporné větě mohl být i mnohem prozaičtější a zdánlivě bez souvislosti. Jestliže dotyčného náhodou napadlo, že za dvacetikorunu nekoupí ni večeři, je pravděpodobné, že spontánně zatoužil koupit za ni i večeři (kromě snídaně a oběda).

Méně pravděpodobné je vysvětlení, že text obměnil šotek s duší numizmatika. Jsou-li totiž cenné některé penízky s dírkou, jakých hodnot by na numizmatické aukci mohla dosáhnout mince s “oknem“ v přeneseném slova smyslu? 1)

Poznámky

1) Pozn. aut.: porok - ve staročeštině domluva, pokárání (viz např. Porok Koruny české; Budyšínský rukopis)

O autorovi

Pavla Loucká

Mgr. Pavla Loucká (*1950) vystudovala obor čeština-jugoslavistika na Filozofické fakultě UK v Praze. V redakci Vesmíru se zabývá jazykovou úpravou textů a popularizací češtiny. Deset let (1996–2006) psala pro Vesmír jazykové koutky. Je autorkou dvou knih o češtině: „Zahrada ochočených slov“ (Dokořán 2007) a „Dech, duch a duše češtiny“ (Albatros 2008).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...