Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Genomová farmakologie

 |  5. 1. 1994
 |  Vesmír 73, 55, 1994/1

Antimediátorové nukleotidy (antisens nukleotidy) jsou syntetické úseky DNA, které jsou reverzní a komplementární částí určitých RNA (mRNA, mediátorových RNA). Proto se na mRNA váží (hybridizují) a to brání translaci mRNA: kódovaný protein není syntezován. První pokusy na zvířatech (Lancet 342:254, 1993) ukázaly, že vpravení antisens-DNA do mozkových komor brání syntéze některých mozkových neuropeptidů. Uvažuje se o perspektivě využití při léčbě mozkových nemocí provázených tvorbou „špatných“ proteinů, zejména prionů (infekčních částic podobných proteinům), odpovědných zřejmě za řadu mozkových degenerativních onemocnění. Dávno myslím na antisens-oligonukleotidy v léčbě aidsu. Že je to velice nadějné - včetně léčby aidsu - je zřejmé z článku příznačně nadepsaného “Antisens-oligonukleotidy jako léky: je ta kulka vskutku magická?“ (Science 261, 1004, 1993)

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...