Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mikrosvětem s Josefem Reischigem a firmou Olympus

 |  5. 11. 1997
 |  Vesmír 76, 602, 1997/11

U aneuryzmat (výdutí) sklerotických břišních aort jsou patrné změny ve všech vrstvách. Hranice a charakter jednotlivých částí jsou setřeny, v intimě (vnitřní vrstvě cévní stěny) bývají ložiska cholesterolových krystalů, v medii (střední vrstvě) dochází k redukci elastických membrán, které jsou pro aortu typické. Poškozená oblast medie přechází do adventicie (zevní vrstvy) zánětlivou infiltrací bílými krvinkami. Na snímku je část Vater-Pacciniho tělíska (z adventicie), které slouží k vnímání tlaků a vibrací. Snímek ve světlém poli, zvětšení 910×, preparát připravila doc. MUDr. Jitka Kočová, CSc., z ústavu histologie a embryologie LF UK v Plzni.

Snímky pořídil J. Reischig na mikroskopu Olympus AX70 Provis (Referenční pracoviště optické mikroskopie firmy Olympus v Biologickém ústavu Lékařské fakulty UK v Plzni).

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie

O autorovi

Josef Reischig

Doc. RNDr. Josef Reischig (*1945) vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu UK a Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Biologickém ústavu Lékařské fakulty UK v Plzni se zabývá obecnou biologií a genetikou. Vede Referenční pracoviště optické mikroskopie firmy OLYMPUS C&S, s. r. o., se sídlem na LF UK v Plzni a jeho mikrofotografie čtenáři Vesmíru znají již více než desetiletí (stručný přehled viz Vesmír 79, 138, 2000/3).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...