Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Látka vnitřního blaha a potraty

 |  5. 7. 2000
 |  Vesmír 79, 416, 2000/7

Anandamid, endogenní kanabinoid, dostal jméno související se sanskrtem (látka vnitřního blaha) a je středem zájmu neurovědců, badatelů o drogových závislostech i psychiatrů. Proč máme v těle svou vlastní látku působící blaho, která je podobná účinným látkám v marihuaně? Ukazuje se, že anandamid není jen v mozku, ale i v jiných tkáních. Když se zjistilo, že marihuana má nepříznivé následky pro pohlavní funkce a její kouření v těhotenství vede k potratům, byl už jen krok k tomu, aby se položila otázka, co s tím má společného vnitřní (tělu vlastní) kanabinoid anandamid. Zdá se, že snížená aktivita enzymu bílých krvinek, které anandamid rozkládá, je známkou hrozícího potratu. Anandamidu je pak nadbytek a hrozí potrat - jako při kouření trávy. Proč by ale látka vnitřního blaha měla bránit donošení dětí, počatých třeba v té chvíli blaha? (The Lancet 355, 1326, 2000)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Farmakologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...