Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Pašeráci freonů

 |  5. 5. 1995
 |  Vesmír 74, 296, 1995/5

Freon je ochranná obchodní značka firmy E.I. du Pont and Co., která již kolem roku 1930 uvedla tyto bezbarvé kapaliny do chladicích zařízení. Mají nízký bod varu, malou viskozitu, fluorový atom jim dodává inertnost. Nereagují, a tudíž neškodí. Jsou optimální do sprejů a všude tam, kde je zapotřebí na lidskou kůži nanášet nějakou substanci. Jsou jednou z mála látek, které nezpůsobují alergie. Byl to velký objev - freony dlouhou dobu vypadaly jako perfektně "ekologická" chemikálie. Nereagovaly s žádnou látkou v našem běžném okruhu životního prostředí, nekoncentrovaly se jako DDT, nebyly kancerogenní. Byly to tak skvělé látky, že reagovat začaly až ve zcela extrémním prostředí spodní stratosféry za přítomnosti vysoce energetického záření a tak silného oxidantu, jakým je ozon. Výsledek znáte - je jím ozonová díra. Freony jsou charakteristickým případem látky, jakých jsme již zažili a ještě zažijeme mnoho - prvních pár desetiletí pomáhají a pak se jich s potížemi dvě století zbavujeme.

Pro většinu freonů dnes používáme zkratku CFC - chlor-fluorované uhlovodíky - a známe jich několik desítek druhů. Jejich výroba je postupně omezována zákony nebo ekologickými daněmi. Např. americké zákony stanovují za každou libru freonů daň 4,35 dolaru při výrobní ceně pod 2 dolary za libru. Pokud se tedy podaří do USA dovézt z Číny, Ruska, Indie nebo východní Evropy pašované freony, je možné na jedné libře vydělat více než 4 dolary. Účel zákona byl jasný - zdražit je tak, že pro výrobce bude výhodnější hledat lacinější a méně škodlivou náhradu. Ve skutečnosti to však začíná vypadat, že protifreonová opatření májí opačný účinek.

Odhaduje se, že v současné době je do USA je ročně ilegálně dováženo okolo 20 milionů liber freonů a to je značné množství vzhledem k tomu, že roční kvóta na spotřebu hlavního freonu CFC-12 je pouze 82 milionů liber. CFC se do USA pašují mnoha různými způsoby, ale nejrozšířenější jsou dvě cesty. Freony se uměle znečistí a přivezou se do USA za účelem spálení. Ve skutečnosti je jednoduchým způsobem vyčistí a ilegálně prodají. Druhá cesta je rovněž prostá - CFC jsou dovezeny legálně a dovozce zaplatí daň v plné výši. Pokud jsou však CFC reexportovány, je daň dovozci vrácena. Trik spočívá v tom, že místo CFC je vyvezena jiná látka - např. písek nebo staré pneumatiky.

Z ilegálního dovozu CFC do USA vzniká docela solidní ekologická aféra. Úřady se chystají importu bránit nejenom ostřejšími celními kontrolami, ale hlavně vytvořením databáze, která umožní sledovat osud každého barelu CFC po celou dobu jeho pobytu na území Spojených států. (Global Environmental Change Report VI, 21, 1995)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Václav Cílek

RNDr. Václav Cílek (*1955) vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě UK. V Geologickém ústavu AV ČR, v. v. i., v Praze se zabývá zejména geologií kenozoika. Je autorem nebo spoluautorem četných úspěšných knih. Z posledních let např. Co se děje se světem (2016), Evropa, náš domov (2018), Krajiny srdce (2016), Podzemní Čechy (2015), Poutník časem chaosu (2017), V síti paměti uvízl, slunce se ptal (2016), Nové počasí (2014) a mnohé další.
Cílek Václav

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...