Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Přenos lymské boreliózy

(Ad Vesmír 83, 268, 2004/5, 83, 270, 2004/5 a 83, 295, 2004/5)
 |  18. 8. 2004
 |  Vesmír 83, 426, 2004/8

Časopis Vesmír se mi velmi líbí a čtu jej většinou jedním dechem. V čísle 5 jsem si ovšem všiml rozporů. Konkrétně mám na mysli dvojí údaj o době přenosu infekce lymské boreliózy z klíštěte na člověka – v rubrice Data a souvislosti (pod revizí L. Grubhoffera) je uvedeno 24 hodin, zatímco Z. Hubálek tento údaj ve své recenzi pranýřuje jako „pověru“.

Ivan H. Tuf

Odpověď autora: Přísně vzato má Z. Hubálek pravdu, skutečně všechno nasvědčuje tomu, že to chce delší čas než 24 hodin. Za normálních okolností jsou spirochéty ve střevě klíštěte a drží se tam pomocí povrchového proteinu OspA na membránách epiteliálních buněk. Jakmile se střevo začne plnit krví hostitele, přestanou spirochéty vyrábět OspA a začnou dělat jiný povrchový protein OspC. V důsledku toho se pustí povrchu střevních buněk a putují napříč střevní stěnou do hemocelu a dále do slinných žláz. Tento proces sám o sobě trvá více než 12 hodin, tomu ovšem předchází zhruba 12 hodin „přípravných prací“, kdy se klíště zakousne, cementuje v místě zakousnutí atd. Celkově je to tedy vskutku záležitost podstatně delší než 24 hodin. S určitou četností se však vyskytují případy, kdy klíště má již nějaké spirochéty ve slinných žlázách, a ty se odtud dostanou do těla hostitele dříve.

Libor Grubhoffer

Ke stažení

O autorech

Libor Grubhoffer

Ivan H. Tuf

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...